ΟΔήμος Ορεστιάδας συνίσταται από την πόλη της Νέας Ορεστιάδας και τα δημοτικά διαμερίσματα Αμπελακίων, Άρζου, Βάλτου, Δικαίων, Ελαίας, Ζώνης, Θεραπειού, Θουρίου, Καβύλης, Καστανεών, Κομάρων, Κυπρίνου, Μαρασίων, Μεγάλης Δοξιπάρας, Μηλέας, Νέου Χειμωνίου, Νέας Βύσσας, Νεοχωρίου, Ορμενίου, Πενταλόφου, Πετρωτών, Πλάτης, Πτελέας, Ριζίων, Σπηλαίου, Στέρνας, Φυλακίου και Χανδρά. Η πόλη έχει πληθυσμό 18.426 κατοίκων και ο δήμος συνολικά 37.695 κατοίκους, βάσει της απογραφής του 2011.

Το αστικό κέντρο του δήμου, η πόλη της Νέας Ορεστιάδας, είναι μια νέα πόλη που δημιουργήθηκε το 1923 μετά την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης με αρχικούς κατοίκους πρόσφυγες από το Καραγάτς και την Αδριανούπολη. Έχει το πρόθεμα "Νέα" γιατί η ελληνική ονομασία του Καραγάτς από το οποίο προήλθε η πλειοψηφία των κατοίκων ήταν Ορεστιάδα.

Ο Δήμος Ορεστιάδας βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νομού Έβρου και συνορεύει γεωγραφικά με την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Η πόλη της Νέας Ορεστιάδας βρίσκεται σε υψόμετρο 40 μέτρων. Οδικά απέχει από την Αλεξανδρούπολη 114 χλμ., τη Θεσσαλονίκη 407 χλμ. και την Αθήνα 906 χλμ. Η απόσταση της πόλης από τον ποταμό Έβρο που είναι το φυσικό όριο Ελλάδας - Τουρκίας είναι 2 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή. Απέχει οδικά από την Αδριανούπολη 23 χιλιόμετρα, 60 χιλιόμετρα από το τελωνείο Ορμενίου (σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας) και 35 χιλιόμετρα από το τελωνείο Κυπρίνου (σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας).

Η Νέα Ορεστιάδα χαρακτηρίζεται από το σύγχρονο ρυμοτομικό της σχέδιο. Η περιοχή της θεωρείται ως μία από τις πιο εύφορες και παραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, με ύπαιθρο που διακρίνεται για την ομορφιά και τον πλούτο της. Οι κάτοικοί της είναι φιλόξενοι και προοδευτικοί. Αξιοσημείωτη είναι η πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης, με πολιτιστικούς συλλόγους, θεατρικές ομάδες, αθλητικά σωματεία και πληθώρα πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων. Αποτελεί επίσης έδρα του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.